Marnowanie jedzenia 2015

Z pozostałych powodów kupujemy więcej dania niż jesteśmy w bycie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, samym ze systemów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych kupi na wydłużenie terminu przydatności do jedzenia od trzech do pięciu razy, bowiem tak zapakowana żywność nie ma kontaktu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest głównym powodem psucia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie produkty spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze powodu na środek pakowania, można je rozłożyć na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są dane do pakowania dużych części żywności. Używają je producentowi żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często produkt jest pakowany na żądanie klienta. Gra tym rzeczywiście zapakowana żywność wygląda estetycznie, i odpowiednio wyeksponowana i oświetlona, motywuje do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, kończy się w środku maszyny. Proces polega na założeniu produktu wraz z odpowiednim opakowaniem do szczelnie zamykanej komory, w której tworzy się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora zakłada się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, i przy pakowaniu niewielkich produktów, zalecane jest zastosowanie wkładek komorowych, co i przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe kierowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego wyposażenia jest krótki, można szybko zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek łatwo się zwraca, bo dzięki pakowaniu w system próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet bardzo. Proces pakowania jest wysoce łatwy. Funkcjonuje na zewnątrz urządzenia, oraz do środka, w celu wykonania zgrzewu, jest inwestowany tylko brzeg folii.